כל מה שרצית לדעת על...

צרבת – טיפול טבעי

מאת: פורטל אלטרנטיבלי, אילה כרמי
הכל על צרבת ועל מגוון האפשרויות לטיפול טבעי ותרופתי לצרבת.

במאמר הכל על צרבת ועל טיפול טבעי לצרבת נראה מהם הגורמים לצרבת, מהם הסימפטומים לצרבת וכיצד ניתן לטפל בצרבת באופן טבעי.

מהי צרבת?

מי מאתנו לא שמע, ואולי אפילו חווה את אותה תחושה צורבת באזור הגרון. תחושה של שריפה שעולה כלפי מעלה, אותה תחושה שלא נותנת לישון בלילה או שלא נותנת רגע לנוח. התחושה הזו המוכרת – צרבת.

אז מה גורם לאותה תחושת צריבה? כשאנו אוכלים, הקיבה מפרישה חומצה שעוזרת בפירוק המזון ובשמירה מפני מזהמים ופתוגנים. לעיתים, מסיבות שונות, חלק מהמזון זורם חזרה אל הוושט. הוושט אינה מוגנת מפני החומצה ולכן במפגש עם חומצת הקיבה נוצר כאב ואנו חווים אותו כתחושה של צריבה. לעיתים הופעת הצרבת מופיעה עם הפרשת רוק מוגברת.

ברוב הפעמים הצרבת מתחילה אחרי אכילת מזון שומני מאוד, שתיית משקאות מוגזים או אחרי אכילת כמות גדולה של מזון. גם שכיבה אחרי האוכל עלולה לגרום לצרבת. נשים בהריון עלולות לסבול יותר מצרבות. לרוב, צרבת היא תחושה חולפת וחד פעמית אך צרבות החוזרות על עצמן עלולות להעיד על כיב קיבה או אולקוס.


טיפול תרופתי וטיפול טבעי לצרבת:

טיפול תרופתי לצרבת: הטיפול התרופתי המקובל ברפואה המערבית לצרבת הם תרופות נוגדות חומצה (לדוגמא – טאמס). תרופות ממשפחה זו הן תרופות אשר מורידות את כמות החומצה המופרשת בקיבה. אילו אינן תרופות שכדאי להשתמש בהן לאורך זמן מכיוון שלטווח הארוך הן פוגעות בקיבה.

טיפול טבעי לצרבת: מבחינת הרפואה המשלימה הטיפול כולל שינוי תזונתי שבו אין לאכול מזון מטוגן, מזון שמן במיוחד ומלא סוכר. כל המזונות הללו מכבידים על הקיבה ועלולים לגרום להפרשת חומצה מוגברת. במצב שבו יש צרבת ניתן לאכול כמה שקדים, עדיף ללא הקליפה ו/או לשתות כוס מיץ לימון סחוט טרי (הלימון בגוף הופך להיות בסיסי ומנטרל חלק מההשפעה של חומצת הקיבה).

גסטריטיס (דלקת קיבה):

גסטריטיס היא דלקת ברירית הקיבה. הדלקת הזו יכולה להיגרם מסיבות שונות כגון שתייה מרובה של אלכוהול, נטילה ממושכת של תרופות מסוימות הגורמות להפרשת חומצה מוגברת בקיבה, ניתוחים שונים ועוד. אך הסיבה הנפוצה ביותר לדלקת הוא חיידק הנקרא הליקובקטור פילורי או HP.

הקיבה שלנו היא סביבה חומצית מאוד. החומציות נועדה להגן עלינו מפני פלישת חיידקים ופתוגנים לא רצויים הנמצאים באוכל או בשתייה שלנו. החומציות הזו משמידה את רוב סוגי החיידקים. אך הליקובקטור פילורי ,שהוא הגורם הנפוץ לגסטריטיס, מצליח לשרוד את חומציות הקיבה על ידי יצירת פצע בקיבה.

הסימפטומים המתלווים לדלקת הם כאבי בטן שורפים העלולים להחמיר כשהקיבה ריקה, ירידה בתאבון, בחילות, הקאות ואי נוחות בבטן המתבטאת בגזים. לעיתים עלולה להיגרם אנמיה מכיוון שהפגיעה בקיבה גורמת לחוסר ספיגה יעילה של הוויטמין B12.

טיפול:

מכיוון שהגורם המרכזי לגסטריטיס הוא חיידקי אז הטיפול הנפוץ ביותר הוא אנטיביוטיקה חזקה שנועדה ל"הרדים" את החיידק ובכך לתת לקיבה זמן לרפא את עצמה. לרוב, הטיפול הזה עוזר לתקופה מסוימת אך לאחר זמן מה החיידק חוזר שוב.

הטיפול ברפואה המשלימה יותאם למטופל לפי הסיבה שבגללה נגרם הגסטריטיס. אך, מכיוון שהסיבה העיקרית לגסטריטיס היא החיידק, הטיפול ישלב צמחי מרפא, וויטמינים, מינרלים ותזונה שמטרתם תהיה חיסול החיידק ושיקום רירית הקיבה. הטיפול גם יכלול טכניקות להרגעה והורדת מתח מכיוון שמתח עלול להחמיר ולהגביר את הסימפטומים למחלה.


הנה כמה טיפים לטיפול עצמי היכולים לסייע בהפחתת סימפטומים של צרבת ובתמיכה בטיפול:

– בכדי להקל על הקיבה בעיכול מומלץ לאכול ירקות מבושלים או מאודים ולהימנע ככל האפשר מאכילת ירקות טריים.

– להימנע משתיית אלכוהול ועישון סיגריות המגבירים את הפרשת החומצה וגורמים לגירוי ייתר.

– מומלץ גם להימנע משתיית קפה ו/או קולה.

– לאכול אוכל פשוט וטרי, ללא מזון שומני, מטוגן או תעשייתי.

– להימנע מצריכת קמח לבן ומדברי מתיקה ככל האפשר.

– להקפיד ללעוס לאט ולאכול מנות קטנות המפוזרות לאורך היום. לצמצם את הזמנים בין הארוחות.

– כדאי לשלב שתיית תה צמחים של קמומיל/שומר/לבנדר אשר מרגיעים את הקיבה.

דלקת הקיבה וצרבת קשורות זו לזו. שתיהן קשורות לבעיות בוויסות חומציות הקיבה. בכדי להימנע מצרבת ו/או גסטריטיס עלינו להפחית כמה שאפשר אכילת מזון מעובד, שומני, מטוגן ומתוק ולחזור לאוכל מבושל, טרי ופשוט. 

ליצירת קשר ופרטים מלאים על אילה כרמי


מאמרים קשורים

Back to top button