פנג שואי

הדגים כסמל לשפע ושגשוג

מאת: פורטל אלטרנטיבלי, חני לוינסון
בתרבות הסינית, הדגים מסמלים שפע ושגשוג. בתרבויות אחרות הם מסמלים פריון ואהבה. חני לוינסון מגישה כמה טיפים למיקום האקווריום, כך שהמזל הטוב יגיע גם לביתכם.

בתרבות הסינית, הדגים מסמלים שפע ושגשוג. בתרבויות אחרות הם מסמלים פריון ואהבה. חני לוינסון מגישה כמה טיפים למיקום האקווריום, כך שהמזל הטוב יגיע גם לביתכם.
 
שאלה קבועה כמעט בכל הרצאה שאני מעבירה בפנג שואי, נוגעת לאקווריום הביתי. תמיד שואלים אותי מה הוא בעצם מייצג והיכן למקם אותו בבית או בעסק. מאמר זה בא להסביר את סוגיית האקווריום.
 
בסין, דגים מסמלים שפע ושגשוג. את המילה הסינית דג (יו yu) מבטאים בדיוק כמו את המילה הסינית לשפע. הסינים, שמייחסים משמעות סימבולית לצליל המילה, עושים את ההקשר בין הדג לשפע. וכך הפכו הדגים, בסין ההיסטורית, לחיה החשובה ביותר, אותה הקריבו לאל העושר.

זו גם הסיבה שבגללה אוכלים הסינים דגים בראש השנה הסיני, מתוך מחשבה שהשנה הבאה עליהם לטובה תביא עימה שפע כלכלי. גם במסורת היהודית נוהגים לאכול דג בראש השנה, "כדי שנהיה לראש ולא לזנב".


הדג, כסמל, תופס בתרבויות העולם מקום של כבוד. כשאנו בוחנים את מקומו של הדג בתרבות העברית, האשורית, הבבלית והפיניקית, וכמובן הסינית, מוצאים בסמליות שלו הרבה דברים משותפים. הדג מסמל את היחסים בין השמים לארץ. בגלל המספר האדיר של ביצי הדג, הפכו הדגים לסמל של פוריות ופריון, עם הקשר רוחני – פוריות הנובעת מברכת שמיים. הדג הוא גם סמל פאלי. הוא מייצג שפע וריבוי צאצאים, התחדשות ויצירה, הרמוניה, אהבה ואיזון בין שכל לרגש. מהיותו חי במים, הוא מסמל את אלמנט המים ואת כוחם של המים כנותנים וכמשמרים חיים, וגם כמטהרים.
 
בפיניקיה, דג זהב מסמל הרמוניה, שלום, יופי, איזון בין רגש לשכל ונבואה.
בתרבות יוון העתיקה, הדג מיוחס לאפרודיטה, אלת האהבה, ולפוסידון אל הים, כסמל לכוחם של המים. גם בתרבות הרומאית היה הדג סימלה של ונוס אלת האהבה והפריון. הוא גם סימל חיים חדשים בעולם הבא. 
 
בכנסיה הלטינית, הדג מסמל את ישו. שלושה דגים בעלי ראש אחד, או שלושה דגים משולבים, מסמלים את אחדות השילוש הקדוש (טריניטי). 
 
בהינדואיזם, הדג מסמל עושר, פריון ואהבה. במסורת הסקנדינבית הוא מיוחס לפריגה – סמל האהבה והפוריות. 
 
כך גם אצל הסינים. בגלל מה שהדגים מסמלים, רבים מהסינים נוהגים להוסיף אקווריום לביתם, ומקווים שבכך ישפרו את סיכוייהם לעושר ולמזל. כך גם בעסקים: כל מסעדה סינית שמכבדת את עצמה תדאג להציב אקווריום מעוצב בחלל המסעדה. אפשר גם להשתמש במוטיב הדגים בעיצוב, לשלבם בתמונות או הדפסים, על אגרטלים או כלי הגשה, כדי להשיג אותה המטרה.
 
אקווריום המכיל דגים, צמחים, קונכיות, סלעים מיניאטוריים, וכמובן מים הזורמים ללא הפסקה, הוא מאין מיקרוקוסמוס של האוקיינוס. אקווריום כזה מייצג את כוחות הטבע על עוצמתם הרבה, ואת מגוון אפשרויות הצמיחה וההתפתחות.


לסינים כללים ברורים לעיצוב האקווריום ולהצבתו בחדר:

* האקווריום המומלץ הוא אקווריום של דגי זהב. דג הזהב הוא סמל סיני לעושר, שכן הוא משלב את הזהב עם השפע.
 
* יש למקם את האקווריום במזרח, בדרום-מזרח או בצפון הבית, הדירה או הגינה. אין למקם את האקווריום בכיוונים אלה אם נמצא שם חדר השינה, שכן מים בחדר שינה הם בעייתיים. על פי הסינים, מים בחדר השינה גורמים לבעיות כלכליות ולפשיטות רגל.
 
* לעולם אל תמקמו את האקווריום שלכם בדרום, שם המים עלולים לגרום לנזקים.
 
* המים באקווריום צריכים להישמר נקיים וצלולים, עם רמת חמצן גבוהה. איכות המים היא שקובעת את רמת אנרגית היאנג החיובית, אותה תרצו בביתכם. איכות המים גם תבטיח את בריאות הדגים שבאקווריום.
 
* הסינים ממליצים על תשעה דגים באקווריום: שמונה דגי זהב מוזהבים ודג אחד שחור. קומבינציה זו של שמונה דגי יאנג (המוזהבים) עם דג אחד יין ( השחור) חשובה, שכן היא קומבינציה בעלת מזל וביכולתה לא רק להבטיח שפע אלא גם להגן מפני הונאות ורמאויות.


מאמרים קשורים

Back to top button