אינדקס צמחי מרפא

ליקוריש /שוש קירח (Glycyrrhiza glabra)

מאת: פורטל אלטרנטיבלי, הלל לרנר
המרכיבים הפעילים בשוש הם גליצרהיזין וחומצה גליצרטית בעלי פעילות זהה לתרופות הסטרואידיות כגון קורטיזון.

מוצא צמח הליקוריש מדרום מזרח אירופה ודרום מערב אסיה. משמעות השם glycyrrhiza הוא "שורש מתוק" וglabra –קירח. השם האנגלי liquorice נגזר מהמילה "ליקר" כלומר נוזל מתוק. השם העיברי "שוש" בא משם המשקה "סוס" שהערבים נוהגים להכין משורש הצמח. 
לפי דן פלביץ וזוהרה יניב מחברי "צמחי המרפא של ארץ ישראל" כבר בכתבי חמורבי בשנת 2100 לפנה"ס ישנה עדות כתובה לשימוש בצמח השוש לצרכי מרפא. האשורים השתמשו בצמח לריפוי מחלות עור, מחלות מערכת העיכול ושיעול. גם המרפאים ביוון ורומא ייחסו לצמח סגולות ריפוי רבות. הרמב"ם כותב שהוא "יועיל ויבריא החולה החלוש, וכן ירפא את החזק על אורך זמן." 
המרכיבים הפעילים בשוש הם גליצרהיזין וחומצה גליצרטית בעלי פעילות זהה לתרופות הסטרואידיות כגון קורטיזון. הוא משמש לריפוי פצעים ודלקות, שיכוך כאבי פרקים, שמירה על מאזן יוני נתרן ואשלגן בדם ועידוד הפרשת הורמונים מיותרת הכליה (מתפקדת כמצבר של הגוף). הגליצרהיזין מתוק פי 50 מסוכר הקנה-הסוכרוז, לכן הוא משמש כממתק. הערבים מכינים ממנו משקה בשם סוס. השוש מכיל חומרים מוצילגים העוזרים גוף לשקם את הריריות על כן משמש לטיפול בבעיות במערכת העיכול ומערכת הנשימה. הצמח אינו מומלץ בשימוש הפנימי לסובלים מלחץ דם גבוה.


ברונכיטיס/אסתמה: מרתיחים 25 גרם שורשים טחונים כחמש דקות בחצי ליטר מים, מסננים ושותים 3 כוסות ביום לאחר הארוחות.

שיעול: כנ"ל. לילדים קטנים נותנים לשתות כוס ליום. למבוגרים שלוש כוסות ליום.

כיב בקיבה ובתריסריון: מרתיחים 100 גרם שורש טחון בליטר מים עד חמש עשרה דקות (הרתחת יתר תקלקל את טעמו של הליקוריש)  מסננים ושותים ארבע כוסות ליום בין הארוחות. מומלץ להוסיף כפית זרעי כוסברה ובדקה האחרונה כפית עלי מרווה.

צרידות: לבשל 50 גרם עלים בליטר מים עד חמש דקות ולשתות מספר כוסות ביום.

סחרחורות: כנ"ל.

אבנים בכליות: להשרות 100 גר' שורשים טחונים בליטר מים למשך12 שעות, לסנן ולשתות 4 כוסות לים.

חום גבוה: כנ"ל.

דלקת בשלפוחית השתן: להרתיח 4 כפות שורש טחון בליטר מים ל 5 דקות. לשתות 4 כוסות במשך היום.


אקזמות בעור: להרתיח 200 גר' עלים ושורשים בליטר מים עד 15 דקות לשפוך את המרתח לאמבטיה ולהתרחץ כעשרים דקות. דרך אחרת למעוך את העלים, לערבב בשמן זית ולמרוח על העור.

מחלת הנשיקה: להרתיח 4 כפות שורש טחון בליטר מים ולשתות 4 כסות ביום. הליקוריש מחזק את פעולת בלוטות האדרנאל ומגביר את האנרגיה של הגוף.

נדודי שינה: להרתיח עד 2 דקות כפית עלים ב כוס מים ולשתות לפני השינה. לצמח השפעה מרגיעה.

אזהרה: שימוש יתר בשוש עלול לגרום לעליית לחץ הדם בגלל תכונות הגליצרהיזין, המגביר את פעולתם של יוני הנתרן על חשבון יוני האשלגן בתאים. אינו מומלץ לבעלי לחץ דם גבוה.

ליצירת קשר ופרטים מלאים על הלל לרנר


מאמרים קשורים

Back to top button