כל מה שרצית לדעת על...

טיפול טבעי בדיכאון

מאת: פורטל אלטרנטיבלי, הלל לרנר
לדיכאון יש סיבות רגשיות כמו אובדן של אדם קרוב ויקר, גירושין, מחלה, פיטורים או נפילה כלכלית הפוגעת בדימוי העצמי של האדם.

הדיכאון מאובחן בהתאם לשמונה מאפיינים עיקרים:
• תיאבון גרוע המלווה בירידה במשקל (במקרים מסוימים התגובה הפוכה).
• אי סדירות בשינה. שינה מרובה או הפרעות שינה.
• ירידה ביכולת הריכוז והחשיבה.
• אובדן של עניין, או הנאה בפעילות היומיומית.
• ירידה בחשק המיני.
• תחושה של חוסר ערך או רגשות אשמה.
• אדישות וחוסר פעילות או חוסר יוזמה.

אדם הסובל מארבעה מתוך שמונת הסימפטומים, קרוב לוודאי מדוכדך עקב נסיבות מסוימות בחייו. דיכאון נחשב מצב חמור יותר המשתקף בחמישה סימפטומים לפחות ובמצב הנמשך מעל לחודש ימים.


סיבות רגשיות לדיכאון

לדיכאון יש סיבות רגשיות כמו אובדן של אדם קרוב ויקר, גירושין, מחלה, פיטורים או נפילה כלכלית הפוגעת בדימוי העצמי של האדם. כל אלה הם ,מניסיוני, תבניות רגשיות שהמקור שלהם נעץ אי שם בעבר, בילדות, בינקות ואפילו בתקופת ההיריון בזמן שהסובל/ת היו עוברים בבטן האם. בזמנים של חץ ומצקה אנשים נום לחזור על תבניות רגשיות שהעתיקו מההורים והפנימו. הזכרונות עצמם מודחקים, אך התחושות שעלו בעקבות אותם ארועים, הם אלה המשתלטים על האישיות וגורמים להתפרצות הדיכאון.
הסיבות הרגשיות ראשיתן עוד ברחם בזמן ההריון. העוברים, מהיותם מחוברים לאם וניזונים ממנה מושפעים מכל ארוע שעובר עליה ובעיקר ממחשבותיה ומצבה הרגשי. אימהות מתוחות, חרדות או שפשוט חשות חולשה קשה ומצבי רוח, עקב הקאות מרובות, עלולות להשפיע השפעה מכרעת על עובריהן. כל התחושות הללו מוטבעות במערכת העצבים המתפתחת של העובר ועלולות לצוץ שנים מאוחר יותר בעת המשבר הראשון של הילד, המתבגר, או האדם המבוגר.
גם השנים הראשונות של הינקות והילדות מאוד משמעותיות. ילד שגדל בבית ששני הוריו, או אחד מהם לא סיפק את צרכיו הרגשיים (חמור יותר במקרה של האם עד גיל שבע), עלול לפתח תחושות חוסר ערך עצמי, גם אם מודחקות, וברגע של קושי ומשבר התחושות הללו יתפרצו. לעיתים הילד פשוט "סופח" באופן לא מודע את התבנית הדיכאונית של אחד מהוריו. ישנם מקרים בהם המשפחה חמה ותומכת , אך כניסה בטרם עת למעון, או העדרות מרובה של ההורים עקב לחצי פרנסה, עלולים ליצור טראומה נפשית שתתפרץ בשנים מאוחרות  יותר.

סיבות פיזיולוגיות לדיכאון
לדיכאון עלולות להיות גם סיבות פיזיולוגיות. לפני למעלה משנה טיפלתי בבעל מקצוע בתחום הבניין שסבל מתסמינים של דיכאון ובבדיקה מעמיקה התברר שבמשך השנים גופו ספג כמויות גדולות של חומרים תעשייתיים שהשפיעו על מערכת העצבים שלו. לאחר שטופל בדיאטה מיוחדת לניקוי רעלים נעלמו מרבית הסימפטומים מהם סבל.
גם עישון עלול ליצור סימנים של דיכאון בגלל השפעת הניקוטין ומרכיבים אחרים בטבק על מערכת העצבים. כך היה במקרה של איש קבע שפיתח הרעלת ניקוטין ורק לאחר דיאטה לניקוי רעלים הוא החלים.
סיבה אחרת הנפוצה בעיקר אצל נשים היא ת-פעילות בלוטת התריס. הבלוטה משפיעה ל איזון הסוכר וחילוף החומרים בגוף. כרבע מהנשים הסובלות מתת פעילות הבלוטה אינן מאובחנות כלל. התוצאה היא שהן סובלות מעלייה במשקל, עייפות, אובדן החשק המיני ומצב רוח ירוד.
יש הסובלים מסימנים של חולשה, עייפות ודיכאון על רקע התפשטות פטריית קנדידה במעיים. פטריית הקנדידה אלביקנס שוכנת במעיים האנושיות כחלק מהפלורה. תזונה מרובת פחמימות וסוכרים, נטילת גלולות לאורך שנים, שימוש יתר באנטיביוטיקה ולחצים נפשיים משבשים את אוכלוסיית המעיים וגורמים לפטריה להתפשט ולההפך לרעילה לגוף. משערים שכ-200 אחוז מהאוכלוסייה במערב סובלים מכך. ניתן לאשש את ההמצאות הפעילה של הפטריה באמצעות בדיקות צואה.
הטיפול בדיכאון חייב לשלב תוכנית של פעילות גופנית. מחקרים מראים שפעילות גופנית על בסיס יומי מאזנת פעילות המעבירים העיצביים במוח, מייצבת את מצבי הרוח ומגבירה את היכולת לשלוט במתח ובתסמיני דיכאון. מומלץ לשחות ללכת או להתעמל בחדר כושר לפחות ארבעה פעמים בשבוע .


ויטמינים ותוספי מזון לטיפול בדיכאון

שמן פשתן– שמן הפשתן מכיל42% חומצות שומן אומגה-3 (הכמות הגבוהה ביותר בטבע). חומצות השומן הללו מהוות אבן בניין ליצירת נוירוטרנסמיטורים במוח ועל כן מאזנות את מערכת העצבים. מומלץ ליטול כל יום 4 כפות שמן מעורבבות בחצי כוס גבינת קוטג' רזה להגברת הספיגה. (ראה דיאטת budwing ) .במקביל יש להימנע משומנים מן החי (כולסטרול)מרגרינה, חמאה, בשר בקר, בשר המכיל הורמונים ,או בשר קפוא ומזון המכיל חומרים משמרים ( החומרים המשמרים פוגעים בפעולת חומצות השומן החיוניות).
שמן דגים- מכיל חומצות שומן רב- בלתי רוויות מסוג אומגה-3, אך בכמות קטנה יותר(25%). מומלץ ליטול עד 10 גרם ליום.
B50 קומפלקס-קומפלקס ויטמיניB עוזר לאזן את מערכת העצבים. יש ליטול עד פי 4 מהכמות המומלצת. הויטמינים הללו בטוחים בשימוש משום שהם מסיסים במים ועל כן מופרשים בקלות מן הגוף.
היפריקום (פרע)- הצמח ידוע ביכולתו לאזן את רמות הסרוטונין במוח. מחקרים מראים שההיפריקום יעיל מן הפרוזק וללא תופעות לוואי. מומלץ ליטול אותו בתמצית או בכדורים.
ג'ינסנג– הג'ינסנג מכיל פיטוסטרואידים (ג'נסינואידים) הגורמים לתחושת חיוניות ומשפרים את מצב הרוח. מומלץ להתחיל עם הגינסנג הסיבירי ורק אם אין תוצאות, להשתמש בזן הקוריאני החזק יותר (אסור לבעלי לחץ דם גבוה).

ליצירת קשר ופרטים מלאים על הלל לרנר


מאמרים קשורים

Back to top button