צמחי מרפא

צמחי מרפא ומזונות-על בגינת הירק

מאת: פורטל אלטרנטיבלי
מדריך צמחי מרפא ומזונות על הנמצאים סביבנו

רבות נכתב על צמחי מרפא ומזונות-על. בעולם המודרני אנו רגילים ללכת לבית טבע או לרכוש טבליות מרוכזות בחנויות האינטרנט השונות אבל למען האמת, הרוב נמצא סביבנו. אין כמו גינת ירק להעצמת הקשר לאדמה, לחיבור ילדינו למעגל החיים, למציאת מרכז פיסי מקרקע. סיבה טובה לצאת החוצה בבוקר לפני שמעיפים מבט חטוף בהודעות הדיגיטליות שעל מסכינו השונים, לשמוח על הגשם, לפגוש את מחזוריות הטבע פנים מול פנים.

וכמו תמיד- המים, מקור החיים, מזמנים לערוגה אורחים ירוקים נוספים, אותם אנו רגילים לעקור בטרם ישתלטו. יש להם שם מוזר: עשבים רעים או עשבים שוטים!

רק מה… התבלבלנו קצת. לא ברור מי השוטים, כי אלה הם העשבים הטובים ביותר שניתן למצוא, והתארחותם בגינה היא ברכה! החובזה, הסרפד, כף האווז, הכוכבית, הרגלית, המרקולית- כולם צמחי מרפא או צמחי מאכל (ובד"כ שניהם) משובחים ומדופלמים, שאילו רק ידענו… אולי אם היינו עוקרים, היינו לפחות גם משתמשים. ומה שנכון לכולם, ההרכב התזונתי שלהם מתעלה על הרכבם של הצמחים המבויתים. מבחינת העצמה זה בערך כמו ההבדל בין זאב לכלב. מבחינת המשמעות התזונתית הנגזרת מכך- הרי שמדובר בסופר פוד (מזונות-על) לכל דבר. אה, רגע… בעצם לא- כי סופר פוד מוכרים לנו ביוקר בחנויות הטבע, ואלה… אלה עשבים רעים.


אז מי יש לנו שם:
– החובזה- החלמית המצויה (Malva nicaeensis)

אפשר לבשל את העלים החתוכים במים כ- 20 דקות, ואז לטגן עם שמן זית, בצל וכמון. מקבלים תבשיל-רוטב מעולה לשים על לחם או עם אורז. לא צריך לטרוח לגדל מנגולד ולא תרד. ובטח שלא לקנות. עלי החובזה יעשו את זה בחינם. ומבחינת הרכב תזונתי אף יותר- עשירות בברזל, בוויטמין C ובלוטאין (הצהוב שבפלפל ובעין האנושית). מבחינה רפואית, העלים ובעיקר השורש טובים לאחר השרייה במים פושרים ללחלוח מצבי יובש כמו צרידות, גרון יבש, עצירות וצרבת.

סרפד צורב/סרפד הכדורים (/Urtica urens/Urtica pilulifera)
אחד מצמחי המרפא המלכותיים. מלך הויטמינים והמינרלים. תרכיז של חומרי רפואה. מכיל המון ברזל ומטפל היטב באנמיה. מעולה להזנה טובה בקרב נשים בהיריון. מכיל כמויות עצומות של כרום אשר מועיל מאוד לטיפול טבעי בסכרת, כמויות נדירות של סיליקה הטובה לנשירת שיער. משפר תנובת חלב, ומטפל באלרגיות ובמחלות עור. הוא טעים במרק, ולא… הוא לא צורב אחרי בישול.

כף אווז האשפות (Chenopodium murale)
עם שם זה כזה, לא פלא שתרצו לעקור אותה. אבל מה דעתכם על השם הייצוגי שלה: "קינואה בר". כן חברים, כף אווז מבויתת היא למעשה גרסת הפרא לקינואה שכולנו מכירים. כאן יהיה קצת קשה להשתמש בזרעים הקטנטנים כמו בקינואה, אך העלים, כמו רבים ממשפחת הסלקיים (תרד, מנגולד וכו') מאוד עשירים בברזל וויטמין A המתבטא בפיגמנטים בכל צבעי הקשת. אפשר לאכול חי בסלט- הם מאוד טעימים, או לבשל ולשלב בתוך קציצות.


כוכבית מצויה (Stellaria media)
צמח שניראה כמו הדבר הכי פחות מרתק ובטח שלא מרפא. סתמי, פשוט, חסר ייחודיות או עניין. אך כמובן שזה רק למראית עין. מדובר באחד מצמחי המרפא המקובלים בשימוש באירופה ובעולם כולו. השימוש העיקרי הוא חיצוני- לנטרול גרד וצריבה. מוכר מאוד שימושו לנטרול צריבת סרפד, והעובדה שפעמים רבות מוצאים אותו גדל באותו שטח עם הסרפד- מעוררת פליאה (אך לא תמיהה). מעבר לכך, גם הוא עשיר מאוד מאוד בברזל ומאוד מאוד עשיר בוויטמין C. הצמח לא מתאים לבישול, אך טעים מאוד לנשנוש תוך כדי עבודה בגינה, לשילוב בסלט, ולמריחה ישירה על העור.

רגלית הגינה (Portulaca oleracea)
ידועה בשמה הערבי- ריג'לה. היא אחד המקורות הצמחיים העשירים ביותר באומגה 3. בשתי מילים על אומגה 3: רלוונטית לכל המחלות הדלקתיות הכרוניות, למניעת סרטן ומחלות לב ועוד… נמכרת בתוספים רבים ומגוונים במחירים לא נמוכים בחנויות הטבע. מעבר לכך עושר הוויטמינים והמינרלים בו עצום כמוזכר בקודמים. מי שמגדל תרנגולות יכול לתת לתרנגולות ולזכות בביצי אומגה 3 (דבר נדיר בביצים של תרנגולות המואכלות בתערובת, גם בתרנגולות החופש האורגניות). אפשר גם לשלב בסלטים. בתל אביב יש כל מיני מאזטים "יוקרתיים" במסעדות על בסיס ריג'לה.
 
מרקולית מצויה (Mercurialis annua)
זה אינו צמח מאכל, זהו צמח רעיל למאכל. למרות שיש שטוענים שבבישול נהרס הרעל, והיא טעימה (מה שנכון), אני לא ממליץ לאכול. עם זאת, ניתן למולל את הצמח על פצעים פתוחים ומדממים. יכולתה לחטא, לעצור דימום ולעצור בריפוי הפצע היא מופלאה. וזה מניסיון של אינספור פעמים ביער עם הילדים בחוגי שומרי הגן.

וזו רק ההתחלה. עוד לא דיברנו על העולש, על הגדילן, על עלי חרדל, על הדבקה ועל עוד רבים האחרים.
הגינה "המוזנחת"- מגנט לצמחי מרפא רבי עוצמה, מזונות על מחופשים ל"עשבים רעים".


מאמרים קשורים

Back to top button