placeholder=" "
קטגוריה: אוכל בריא

עגבנית הגינה (esculentum lycopersicum)

מאת: פורטל אלטרנטיבלי, הלל לרנר
העגבניות עשירות בבטא קרוטן ובויטמינים מקבוצת B ומכילות כמויות ניכרות של מינרלים כגון ברזל, סידן, אשלגן, מגנזיום ועוד.

משמעות השם המדעי שניתן לעגבניה הוא "פרי הזאב האכיל" מוזר לא?! בכל אופן במאה ה16 האמינו שקיימת מחלת רוח בה האדם מדמה עצמו לזאב. מוצא העגבניה ממרגלות הרי האנדים באזור פרו. רק לאחר שנדדה כ 2000 מייל צפונה החלו לגדלה החל מהמאה ה8 לספירה באזורים המשווניים של מקסיקו. קורטז הכובש הספרדי נתקל בעגבניה בשווקי האצטקים בשנת 1520 ושלח דוגמאות מהזרעים לספרד. כעבור שנתיים הזרעים עשו דרכם גם לאיטליה, שהיתה אז תחת שליטה צרפתית ועם השנים נהייתה לסימן ההכר של המטבח האיטלקי. השם הנפוץ tomato הוא שיבוש של המילה האצטקית tomatle שפרושה "הפרי המתנפח". באיטליה כינוה poma di mori "תפוח המורים" (המורים היו השליטים המוסלמים של ספרד עד המאה ה 15). השם השתבש בצרפת ל poma di amore שזה "פרי האהבה". ומאז יחסו לה תכונות לעורר תשוקה.
במשך מאות שנים גידלו אותה באירופה כצמח נוי בלבד, כי חששו שפירותיה מכילים רעל (משפחת הסולניים). בוטניקאים במאה ה-18 דיווחו שהאיטלקים והיהודים בלונדון היו היחידים שהעזו לאכול אותם דרך קבע. רק מאמצע המאה ה 19 העגבניה נפוצה על פני אירופה כירק למאכל. גם בשפה העיברית מכונה העגבניה "פרי העגבים" בעקבות ההשפעה הצרפתית.
העגבניות עשירות בבטא קרוטן ובויטמינים מקבוצת B ומכילות כמויות ניכרות של מינרלים כגון ברזל, סידן, אשלגן, מגנזיום ועוד. בעגבניות מצוי פיטוכימיקל בשם ליקופן. הליקופן הוא אנטי אוקסידנט חזק ביותר אשר יש לו פעילות אנטי סרטנית. הבישול, או אכילת מחית עגבניות טבעית מגבירים את ספיגת הליקופן בגוף.


אזהרה: ב 100 גרם עגבניות יש כ 8-5 מ"ג חומצה אוקסילית, על כן יש להימנע מאכילתן בכמות גדולה, במקרים של הפרעות בכליות ובכבד. בשימוש בעגבניה יש להסיר את העוקץ כי מכיל ריכוז גבוה של חומרים רעילים (סולניום).

כאב ונפיחות בכף הרגללהצמיד פרוסות עגבניה ולחבוש למשך כל הלילה.

ריח גוף מצחין: לרחוץ את הגוף ולשפשף את העור עם שתי כוסות עגבניות.

שקדים נפוחים ומודלקים: להצמיד לצוואר פרוסות עגבניה כשהקליפה כלפי חוץ, למשך שעתיים.

עיכול חלבונים: לאכול עגבניות קלופות.


דלקת בלבלב (פנקריאטיטיס): לאכול עגבניות קלופות. העגבניות עוזרות לניקוי הלבלב.

פורונקלים: להניח עגבניה על המקום כשהתוך בכיוון הפורונקל ולחבוש למספר שעות.

עקיצות ונפיחות מקומית: להניח עגבניה לחבוש למספר שעות. לעגבניה פעילות אנטי דלקתית ויכולת להפחית גודש ובצקות.

חיטוי מערכת העיכול: לאכול עגבניות מבושלות כמרק במשך יום שלם.

גאוט (פודגרה): לאכול מרק עגבניות במשך יום שלם. העגבניות ממיסות את חומצות השתן ועוזרות לכליות לפנותם.

ליצירת קשר ופרטים מלאים על הלל לרנר


מחפש מטפל / מטפלת? לחץ לרשימת מטפלים באזור שלך

הנהלת האתר

מאמרים אחרונים

יומן מלחמה – המיסטיקנים הבכירים של אלטרנטיבלי עונים לשאלות שכולנו רוצים לקבל תשובה

רוצים לדעת אם ישוחררו החטופים, האם סינוואר יתפס בחיים, מה יקרה בצפון, האם אנחנו בדרך…

אפריל 11, 2024

צתרה ורודה

הצתרה הורודה משמשת כצמח תבלין וצמח מרפא כבר אלפי שנים. היא מחסנת את הגוף, מחזקת…

פברואר 13, 2024

מאמן התיפקודים – מאת ליסה גרוסמן

אימון עצמי לפיתוח ושיפור היכולות - ספר לאימון ולשיפור התפקודים הניהוליים אצל ילדים ובני נוער

נובמבר 22, 2023

מאמן המחשבות – מאת ליסה גרוסמן

מאמן המחשבות - אימון עצמי לחשיבה חיובית ולהרגשה טובה, מדריך אימון קוגניטיבי התנהגותי ליצירת חשיבה…

נובמבר 22, 2023

ע"ב שמות השם ומלכאי האור חסד האורה סומא

הספר ע"ש שמות השם ומלאכי האור משלב בין ידע מהקבלה לבין האורה סומא, בין עץ…

נובמבר 21, 2023

התמודדות עם טראומות, פחדים ואתגרים – פתחו את ליבכם לרווחה

כלים מעשיים כיצד להתמודד עם טראומות, פחדים ואתגרים באמצעות מציאת הכוחות הפנימיים שנמצאים בכל אחד…

אוקטובר 11, 2023